Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο

Οι μαθητές της δ΄ τάξης του σχολείου μας στα πλαίσια της διδασκαλίας της αντίστοιχης ενότητας, είχαν 
την ευκαιρία να φτιάξουν κουλούρια και να γευτούν συνταγές με λάδι.








Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Το Κάστρο της Πάτρας


Το Κάστρο της Πάτρας βρίσκεται σε ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή. Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη Β.Α. γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο. Κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό μετά τον καταστροφικό σεισμό του 551 με υλικά προχριστιανικών οικοδομημάτων για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της Οι οικοδομικές φάσεις που διακρίνονται σήμερα στο κάστρο αποτελούν μαρτυρία των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν από τους εκάστοτε κατακτητές του για την επισκευή του και την προσαρμογή στις εξελίξεις της πολεμικής τεχνολογίας. Σε ειδική εσοχή στην τοιχοποιία, είναι εντοιχισμένος κορμός αγάλματος και κεφάλι ανδρός των ρωμαϊκών χρόνων. Το παραμορφωμένο αυτό άγαλμα πήρε μυθικές διαστάσεις στα μάτια των κατοίκων της Πάτρας. Έγινε το στοιχειό της πόλης, η «Πατρινέλα». Η παράδοση λέει ότι ήταν γυναίκα μεταμορφωμένη σε άντρα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας που φυλάει την πόλη από επιδημίες και κλαίει τις νύχτες, όταν πεθαίνει κάποιος γνωστός Πατρινός.

                                                                                        ΧΡΗΣΤΟΣ Α.

To ηφαίστειο Μάουνα Λόα


Το Μάουνα Λόα είναι ένα από τα πέντε ηφαίστεια που αποτελούν το νησί Χαβάης στην αμερικανική πολιτεία Χαβάη στον Ειρηνικό Ωκεανό και το μεγαλύτερο στη Γη από την άποψη όγκου και της περιοχής που καλύπτει. Είναι ένα ενεργό ασπιδοηφαίστειο, με όγκο που εκτιμάται σε περίπου 80.000 χλμ.³, αν και η κορυφή του είναι 37 μ. χαμηλότερα από εκείνη του γείτονά του, του Μάουνα Κέα. Το όνομα Μάουνα Λόα σημαίνει στη Χαβαϊκή γλώσσα «Μακρύ Βουνό». Εκρήξεις λάβας από το Μάουνα Λόα είναι φτωχές σε διοξείδιο του πυριτίου και πολύ ρευστές. Οι εκρήξεις τείνουν να είναι μη-εκρηκτικές και το ηφαίστειο έχει σχετικά ήπιες πλαγιές.
Το Μάουνα Λόα είναι πιθανώς ενεργό για τουλάχιστον 700.000 χρόνια και μπορεί να έχει ανέλθει πάνω από τη στάθμη της θάλασσας περίπου πριν από 400.000 χρόνια. Τα αρχαιότερα γνωστά πετρώματα δεν είναι μεγαλύτερα από 200.000 ετών. Το μάγμα του ηφαιστείου προέρχεται από το θερμό σημείο της Χαβάης, που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της αλυσίδας νησιών της Χαβάης για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Η αργή μετακίνηση της τεκτονικής πλάκας του Ειρηνικού θα απομακρύνει τελικά το Μάουνα Λόα από το θερμό σημείο σε 500.000 έως ένα εκατομμύριο χρόνια από τώρα, χρονικό σημείο από το οποίο το ηφαίστειο θα γίνει σβηστό.
Η πιο πρόσφατη έκρηξη του Μάουνα Λόα συνέβη από τις 24 Μαρτίου 1984 μέχρι την 15η Απριλίου 1984. Δεν υπάρχουν πρόσφατες εκρήξεις του ηφαιστείου που να προκάλεσαν θανάτους, αλλά οι εκρήξεις το 1926 και το 1950 κατέστρεψαν χωριά και το Χίλο, η μεγαλύτερη πόλη του νησιού έχει κτιστεί εν μέρει στην λάβα από εκρήξεις στα τα τέλη του 19ου αιώνα. Εν όψει των κινδύνων που εγκυμονεί για τα πληθυσμιακά κέντρα, το Μάουνα Λόα είναι μέρος του προγράμματος Ηφαίστεια της Δεκαετίας, το οποίο ενθαρρύνει τις μελέτες για τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια. Το Μάουνα Λόα παρακολουθείται εντατικά από το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης από το 1912. Στο Μάουνα Λόα έχουν κατασκευαστεί το παρατηρητήριο του Μάουνα Λόα, το οποίο μελετά την ατμόσφαιρα, και το Ηλιακό Παρατηρητήριο του Μάουνα Λόα, το οποίο παρατηρεί τον Ήλιο. Και τα δύο παρατηρητήρια βρίσκονται κοντά στην κορυφή του. Το Εθνικό Πάρκο ηφαιστείων της Χαβάης περιλαμβάνει τη κορυφή και τη νοτιοανατολική πλευρά του ηφαιστείου, και συμπεριλαμβανομένει ένα ξεχωριστό ηφαίστειο, το Κιλαουέα
                                            ΓΙΑΝΝΗΣ  Μ. ΣΤ΄2

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

To θέατρο «Απόλλων»


  To θέατρο «Απόλλων» βρίσκεται στην Πάτρα και  κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι μικρογραφία της Σκάλας  του Μιλάνου και αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα  κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας.

  Αποτελεί την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας από την ίδρυση του δεύτερου το 1988.
 Το εσωτερικό του περιλαμβάνει την πλατεία με 156 θέσεις και 53 θεωρεία  σε δύο ορόφους. Η σκηνή του είναι 13,5 μέτρα πλάτος και 7,5 μέτρα βάθος. Η πρώτη παράσταση
στο θέατρο Απόλλων ήταν στις 10 Οκτωβρίου 1872 με το μελόδραμα Un balo in Mashera του Βέρντι.Ο φωτισμός τα πρώτα χρόνια γινόταν με κεριά, το 1878 με φωτίστηκε με φωταέριο
και το 1899 με ρεύμα.
  Το Θέατρο Απόλλων είναι σήμερα ένα από τα 3 μόνο νεοκλασικά θέατρα που διασώζονται ανά την Ελλάδα.Σήμερα, στο Θέατρο Απόλλων της Πάτρας ανεβαίνουν τακτικά παραστάσεις ενώ οι όμορφοι χώροι του χρησιμοποιούνται και στη διάρκεια του Πατρινού Καρναβαλιού.

                                                                                                    ΧΡΙΣΤΙΝΑ 

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας


Στα δυτικά της Ακρόπολης, στην Άνω πόλη, βρίσκεται το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας που ανεγέρθηκε νωρίτερα από το Ωδείο της Αθήνας (Ηρώδειο, 160 μ.Χ.). Ο Παυσανίας που επισκέφθηκε την Πάτρα στη δεκαετία του 170 μ.Χ. γράφει «έχει την ωραιότερη διακόσμηση που έχω δει, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς αυτό της Αθήνας». Όπως αναφέρει ο Παυσανίας, μέσα στο Ωδείο, που ήταν συνεχόμενο της αρχαίας Αγοράς, υπήρχε άγαλμα του Απόλλωνα, που έγινε από λάφυρα του πολέμου κατά των Γαλατών (279 π.Χ), όταν οι Πατρινοί είχαν βοηθήσει τους Αιτωλούς. Στους αιώνες που ακολούθησαν, οι σεισμοί, οι πόλεμοι και οι κατακτητές κατέστρεψαν το Ωδείο και το κάλυψαν με άλλα κτίρια και χώματα. Από το μικρό λόφο που δημιουργήθηκε, έμεναν ακάλυπτα μόνο ελάχιστα τμήματα. Ξαναήρθε στο φως το 1889, όταν έγιναν εργασίες εκσκαφής στο λόφο για την επιχωμάτωση του λιμανιού. Πέρασαν αρκετές δεκαετίες έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία της αναστήλωσής του που ολοκληρώθηκε το 1956, χρονιά κατά την οποία το Αρχαίο Ωδείο απέκτησε την αρχική του μορφή. Την ίδια δεκαετία, μετατράπηκε ο περιβάλλων χώρος σε αρχαιολογικό με την έκθεση σ' αυτόν , σαρκοφάγων, ψηφιδωτών και άλλων αρχαίων ευρημάτων. Το Ωδείο έχει όλα τα βασικά μέρη του θεάτρου, κοίλο, ορχήστρα, προσκήνιο, σκηνή, παρασκήνια και στις 23 σειρές καθισμάτων του, δύνανται να φιλοξενηθούν 2.900 θεατές. Από τη θέσπιση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, το Αρχαίο Ωδείο αποτελεί τη βασική του έδρα, φιλοξενώντας τους καλοκαιρινούς μήνες κορυφαία ελληνικά και ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα.

                                                                                                                    ΑΘΑΝΑΣΙΑ