Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός

Έπαινος για τους μαθητές του σχολείου

Στο πλαίσιο της δράσης Teachers4Europe υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των ΤΠΕ καινοτόμο πρόγραμμα με θέμα: « Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός ». Σκοπός του προγράμματος ήταν να προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε στους μαθητές μας συναισθήματα ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, και να ενισχύσουμε την συνείδησή τους ως αυριανούς Ευρωπαίους πολίτες που νοιάζονται όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την μεγαλύτερη οικογένεια που ανήκουν, την Ευρώπη. Στη δράση μας αυτή εργαστήκαμε τόσο στην τάξη όσο και έξω από αυτή, παίζοντας και μαθαίνοντας για ένα ζήτημα που αγνοούσε το σύνολο των μαθητών του σχολείου μας. Αυτό που τελικά μπορούμε να πούμε πως πετύχαμε μέσα από το σχολείο, έχει να κάνει με την ενημέρωση των μικρών μαθητών, οι οποίοι συνειδητοποίησαν το πρόβλημα. Στη συνέχεια σαν ενήλικες, πιστεύουμε πως θα αποκτήσουν τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Προς το παρόν είναι σίγουρο πως ενεργώντας σαν πρεσβευτές θα φροντίσουν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των γονέων τους και του ευρύτερου περιβάλλοντός τους.
Για τη δράση αυτή το σχολείο τιμήθηκε από την Ελληνίδα Επίτροπο, υπεύθυνη για τα θέματα θαλάσσιας πολιτικής και αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, για τη συμβολή στην εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: ''Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός''

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο

         

                       ΚΛΙΚ, ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δημιουργία ηφαιστείων

           

                   ΚΛΙΚ, ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της Ελλάδας

 
 
                    ΚΛΙΚ, ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

25η Μαρτίου

Παράδοση της σημαίας από το Δ/ντή του σχολείου στους μαθητές της έκτης τάξης

Διπλή γιορτή γιορτάζει σήμερα η πατρίδα μας. Θρησκευτική και Εθνική.
25η Μαρτίου. Γιορτή της θρησκείας μας και γιορτή της πατρίδας μας. Μονάχα στην Ελλάδα ταίριαξε η φωνή του Αγγέλου με τη φωνή του σκλαβωμένου και του επαναστατημένου Έλληνα.
Σαv σήμερα, πριν από πολλά χρόνια, ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την ευχάριστη είδηση, στη φτωχή κόρη της Ναζαρέτ, την Παρθένο Μαρία ότι «Θα γεννήσει τον Υιό του Θεού που θα σώσει τους ανθρώπους από τη σκλαβιά της αμαρτίας ».
Σαν σήμερα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία στην Αγία Λαύρα το λάβαρο του αγώνα της λευτεριάς και ακούστηκε σε όλο το σκλαβωμένο ελληνικό Γένος το σάλπισμα της επανάστασης, ο όρκος ο ιερός «Ελευθερία ή θάνατος»... Στιγμή ιερή. Όλοι οι Έλληνες σαν ένας άνθρωπος με μια ψυχή και πίστη στο Θεό, ορκίζονται να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη τους πατρίδα .
Βροντούν τα όπλα των πολεμιστών και αστράφτουν στον ανοιξιάτικο ήλιο. Αρχίζουν ένα σκληρό αγώνα με το βάρβαρο κατακτητή. Όλοι οι Έλληνες πολεμούν σαν λιοντάρια, για να διώξουν τους Τούρκους από την ένδοξη πατρίδα τους χαρίζοντας ελευθερία κι ευτυχία. Κι ένας λαός ξεχύνεται σαν το θολό ποτάμι, σαν το σίφουνα, κι όλα τα παρασέρνει στο πέρασμά του.
Μετά από πολλές θυσίες και πολύχρονους αγώνες ξεπρόβαλε για τους Έλληνες η πολυπόθητη σκλαβιά.
Θυσίες αμέτρητες. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; το Ζάλογγο, τη Χίο, την Αλαμάνα, το, Μεσολόγγι, το Μανιάκι, το Σούλι, τα Δερβενάκια ή το χάνι της Γραβιάς Και ποιον από τους ήρωες να πρωτοαναφέρει; Τον Παπαφλέσσα, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, το Διάκο, το Μιαούλη, τον Ανδρούτσο, τον Υψηλάντη. Χιλιάδες άλλοι Έλληνες έχυσαν το αίμα τους για να μας χαρίσουν μια πατρίδα ελεύθερη και τιμημένη.
Αυτή τη μεγάλη γιορτή γιορτάζει σήμερα η πατρίδα μας. Στις πόλεις και τα χωριά κυματίζει περήφανη η γαλανόλευκη σημαία μας και γίνονται δοξολογίες και παρελάσεις για να τιμήσουμε τους ηρωικούς μας προγόνους.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Εκπαιδευτική επίσκεψη


Οι μαθητές της Β΄τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος 'Πρώτο" και στην λουκουμοποιΐα  Σκιαδαρέση στα πλαίσια  εκπαιδευτικού προγράμματος για την διατροφή.

ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

                                               Ιεράρχης  και  πρωταγωνιστής   της  Ελληνικής   Επανάστασης. Ονομαζόταν Γεώργιος Γκόζιας και γεννήθηκε  στη Δημητσάνα στις 25 Μαρτίου 1771.Είχε την τύχη  να  φοιτήσει   στη  Σχολή της   Δημητσάνας   κοντά  στον προικισμένο δάσκαλο    Αγάπιο Παπαδόπουλο,.  Το   Μάρτιο  του  1806  ο  Γερμανός,  μετά   την παραίτηση   του  Ιωακείμ,    εκλέχτηκε   σε     ηλικία    36    ετών μητροπολίτης Παλαιών Πατρών και η ενθρόνισή του στην Πάτρα έγινε τον Μάιο του 1806. Κατά τον ερχομό του Γερμανού    στην Πάτρα, οι πιστοί του επιφύλαξαν  θερμή υποδοχή. Το    Νοέμβριο του 1818 ο Γερμανός μυήθηκε στη  Φιλική  Εταιρεία. Τα   χρόνια της  προετοιμασίας  του  αγώνα είχε  δυναμική  συμβολή. Στις 13 Μαρτίου του 1821 ευλόγησε  τη  σημαία  της  Επανάστασης  στη Μονή  της  Αγίας  Λαύρας.  Την  25η  Μαρτίου  την ύψωσε στην Πάτρα  και  όρκισε  τους   επαναστάτες  στην    πλατεία     Αγίου Γεωργίου. Πέθανε το 1826 στη διάρκεια της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, της οποίας είχε εκλεγεί μέλος. 

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ

Γεννήθηκε το 1788 στην Πολιανή Μεσσηνίας και είχε 25 αδέρφια.Το πραγματικό του όνομα ήταν Γρηγόριος Δικαίος.
Σε ηλικία 28 ετών έγινε μοναχός στην μονή Βελανιδιάς αλλά λίγο αργότερα λόγω του οξύθυμου χαρακτήρα του διαφώνησε με τον ηγούμενο και έφυγε για να εγκατασταθεί στην μονή Ρεκίτσας κοντά στο Μυστρά.
Εκεί όμως προέκυψαν νέες διαφορές,κτηματικές μεταξύ του μοναστηριού και του ντόπιου μπέη και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη όπου και χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης.Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία.
Η δράση του ενόχλησε τους Τούρκους και τον συνέλαβαν αλλά ελευθερώθηκε με παρέμβαση του Πατριάρχη.Μετά την απελευθέρωση του αναχώρησε για τις παραδουνάβιες ηγεμονίες προσπαθώντας να εμψυχώσει τους Έλληνες. Γυρνώντας στην Πελοπόννησο συγκάλεσε συνέλευση στο Αίγιο για να πείσει τους προκρίτους ότι ήρθε η ώρα της επανάστασης.
Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες της επανάστασης και το 1823 στην Εθνοσυνέλευση του Άστρους διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.Κατά την διάρκεια του εμφυλίου κυνήγησε την οικογένεια Κολοκοτρώνη και ήταν από αυτούς που υποστήριξαν την φυλάκιση του.
Μετά όμως την εισβολή του Ιμπραήμ πρώτος ζήτησε την απελευθέρωση του.
Έπεσε μαχόμενος στο Μανιάκι το 1825.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Νέα ευρήματα στις Αιγές

Οι βασιλικοί τάφοι, πέντε στον αριθμό, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών.
Η ταφική συστάδα των Τημενιδών βρίσκεται σε μια άκρη του νεκροταφείου των Αιγών και παρότι είναι βάναυσα λεηλατημένα τα μνημεία της, είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία της ταφικής αρχιτεκτονικής, τα οποία αναδεικνύονται καθώς και η προσωπογραφία της βασιλικής οικογένειας.
Σύμφωνα την εφημερίδα "Έθνος" και την ανασκαφέα Αγγελική Κοτταρίδη, από τους πέντε τάφους, τρεις κιβωτιόσχημους και δύο μακεδονικούς, ξεχωρίζει ένας από την πρώτη ομάδα.
Ο συγκεκριμένος τάφος έχει μια μεγάλη υπόγεια αίθουσα με λευκούς τοίχους, διακοσμημένους με ζωγραφιστή γιρλάντα, με βλαστάρια, λουλούδια και φύλλα κισσού. Πρόκειται για το παλαιότερο δείγμα που ξέρουμε για τη Μακεδονία.
Η ανασκαφέας κυρία Κοτταρίδη, αναφέρεται με θαυμασμό στην άφθονη κεραμική. Οι κομψές κυρίως λευκές λήκυνθοι - χαρακτηριστικά ελαιοδοχεία των νεκρικών τελετών - χρονολογούν το σύνολο στο 420/410 π.Χ.
Το σιδερένιο ξίφος που ξέφυγε από τους τυμβωρύχους, μαρτυρά ότι ο τάφος ανήκει σε έναν πολεμιστή, ίσως τον Βασιλιά Περδίκκα Β' (454-413 π.Χ), ο οποίος είχε δώσει σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει το βασίλειο του ανεξάρτητο κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.
Δίπλα στον ιωνικό τάφο που ανακασκαφήθηκε το 1987, φέτος, βρέθηκε ένας νέος μακεδονικός τάφος με δωρικές κολόνες. Η πρόσοψή του παρουσιάζει αντιστοιχίες με εκείνη του τάφου του Αλέξανδρου Δ', γιου του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης.
Μολονότι οι τάφοι είναι συλημένοι, η παρουσία καταλοίπων εντυπωσιακών ταφικών πυρών, καθώς και το μέγεθος και η μορφή των μνημείων οδηγούν τους αρχαιολόγους στο να τους συνδέσουν με την οικογένεια των Μακεδόνων Βασιλέων, τους Τημενίδες.
Η διευθύντρια της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, δεν αποκλείει, κάποιος από τους τάφους να φιλοξένησε τον ίδιο τον Κάσσανδρο ή έναν από τους γιους του, που σαν παιδιά της Θεσσαλονίκης ανήκαν κι αυτοί στην ένδοξη δυναστεία των Τημενίδων. Δυστυχώς, σχεδόν ολόκληρο το κυρίως κτίριο έχει καταστραφεί. 
Τα νέα ευρήματα παρουσιάζονται σήμερα από την κυρία Κοτταρίδη, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της 27ης συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
                                                                                      πηγή: news 247  http://news247.gr/

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ζωολογικό Μουσείο Πάτρας



Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το έτος 1968, ύστερα από προσπάθειες του τότε Καθηγητή κ. Ι. Όντρια. Σήμερα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Τμήματος Βιολογίας, και ειδικότερα του Τομέα Βιολογίας Ζώων. Στεγάζεται στο κτήριο Βιολογίας – Μαθηματικών της Πανεπιστημιούπολης, στο Ρίο Πατρών. Το Μουσείο περιλαμβάνει χώρο εκθετηρίου, χώρο επιστημονικών ζωολογικών συλλογών, ταριχευτήριο, εργαστήριο και βοηθητικούς χώρους.
Στις περισσότερες από 60 προθήκες του εκθετηρίου υπάρχει μεγάλος αριθμός ταριχευμένων ή με άλλο τρόπο συντηρημένων ζώων της ελληνικής, κατά βάση, πανίδας που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να τα γνωρίσει και να έχει μια σύντομη ενημέρωση γι’ αυτά. Επιπλέον, επιδιώκεται η παρουσίαση διαφόρων ζώων στα φυσικά τους ενδιαιτήματα, μέσα από τη σχετική προσομοίωση σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους (διοράματα) ή με τη χρήση άλλου εποπτικού υλικού. Τα είδη των εκτιθέμενων ζώων ανήκουν στην πλειονότητά τους στα Σπονδυλωτά και ειδικότερα στις κλάσεις των Χονδριχθύων, Οστεϊχθύων, Λισσαμφιβίων, Ερπετών, Πτηνών και Θηλαστικών, υπάρχουν όμως και πολλά δείγματα διαφόρων ομάδων ασπονδύλων, όπως Ποροφόρων, Κνιδοζώων, Μαλακίων, Δακτυλιοσκωλήκων, Αρθροπόδων, Εχινοδέρμων κ.ά.
Στον χώρο των επιστημονικών συλλογών του Μουσείου βρίσκονται κατατεθειμένα περισσότερα από 3.500 δείγματα Σπονδυλωτών, στα οποία υπάρχει πάντα η δυνατότητα πρόσβασης, για ερευνητικούς σκοπούς, σε Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Οι μαθητές της Δ΄τάξης είχαν την ευκαιρία  να θαυμάσουν τα εκθέματα.και να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους. 

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η ιστορία της Πάτρας

Η πόλη της Πάτρας έχει σπουδαία και μακραίωνη ιστορία τεσσάρων     χιλιάδων ετών. Η Πάτρα κατοικήθηκε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια και   αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της μυκηναϊκής εποχής. Στην αρχαιότητα υπήρξε πρωταγωνιστικό μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας ενώ τη μεγαλύτερή της άνθηση γνώρισε στα Ρωμαϊκά χρόνια, οπότε και υπήρξε αυτοκρατορική αποικία. Στη Βυζαντινή εποχή παρέμεινε εμπορική πόλη. Γνώρισε αλλεπάλληλες κατακτήσεις από Λατίνους, Ενετούς, Φράγκους, Βυζαντινούς και Τούρκους. Ακόμη πρωτοστάτησε στην Ελληνική επανάσταση του 1821. Στην Ελλάδα του 19ου αιώνα αποτελούσε τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, το αδιαφιλονίκητο κέντρο της Πελοποννήσου, σπουδαίο εξαγωγικό λιμάνι και πεδίο ανάπτυξης της πρώτης ελληνικής αστικής τάξης. Στον 20ό αιώνα αναπτύχθηκε ως εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο και παρότι σε οικονομικό μέγεθος υποσκελίστηκε από την Αθήνα, παραμένει τρίτη πόλη της Ελλάδας και σημαντικότερος οικονομικός πόλος της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Κυκλοφοριακή αγωγή

              Οι μαθητές της Γ΄ τάξης στα πλαίσια του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Σπύρο  Νιάρο, Προϊστάμενο ΟΕΠΤΑ (Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων)


Καρναβαλικό εργαστήρι

    Οι μαθητές της Β΄τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο καρναβαλικό εργαστήρι (Αγορά Αργύρη),  παρακολούθησαν θεατρική παράσταση και έκαναν δραστηριότητες με τους υπεύθυνους των προγραμμάτων.



Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Παίζουμε στην αυλή το παιχνίδι - Ψαράκι


Το παιχνίδι αποτελεί παραλλαγή του γνωστού παιχνιδιού φιδάκι, αφού αντί για φίδια οι παίκτες έχουν να αντιμετωπίσουν τα δολώματα των ψαράδων. Πρόκειται για ένα συμβολικό παιχνίδι στα πλαίσια ενός  προγράμματος για την υπεραλίευση.

                                                                        ακούγεται το τραγούδι:Magnetic Fields  - Jean Michel Jarre