Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Περιήγηση στην Πάτρα

Οι μαθητές των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη και να γνωρίσουν από κοντά μέρη και μνημεία ιδιαίτερης σημασίας. Περιδιαβήκαμε τα σοκάκια με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά και τις παλιές αρχοντικές κατοικίες με τις χρωματιστές προσόψεις. Περπατήσαμε κατά μήκος των τειχών του φρουρίου.
Ανεβήκαμε στη συνέχεια στο Κάστρο για να θαυμάσουμε τα τμήματα που έχουν διασωθεί (την κεντρική πύλη, τα τείχη, τους οκταγωνικούς πύργους ) και να απολαύσουμε τη θέα από τις επάλξεις του.
 Το Κάστρο της Πάτρας βρίσκεται σε ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή. Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη Β.Α. γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο.
Κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό μετά τον καταστροφικό σεισμό του 551 με υλικά προχριστιανικών οικοδομημάτων για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της. 
Oι σκάλες της Αγίου Νικολάου, βρίσκονται στο τέλος του πιο φημισμένου δρόμου της Πάτρας, που ξεκινά από την Άνω Πόλη και καταλήγει στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου.
Τα 192 σκαλιά της οδού (από το τελευταίο μάλιστα μπορείτε να αγναντέψετε την πόλη από ψηλά) αποτελούν «σύνορο» του σύγχρονου κέντρου με την Παλιά Πόλη, η οποία είναι χτισμένη περιμετρικά του Κάστρου.
To θέατρο «Απόλλων» βρίσκεται στην Πάτρα και  κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.
Είναι μικρογραφία της Σκάλας  του Μιλάνου και αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα  κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει την πλατεία με 156 θέσεις και 53 θεωρεία  σε δύο ορόφους. Η σκηνή του είναι 13,5 μέτρα πλάτος και 7,5 μέτρα βάθος. Η πρώτη παράσταση στο θέατρο Απόλλων ήταν στις 10 Οκτωβρίου 1872 με το μελόδραμα Un balo in Mashera του Βέρντι.Ο φωτισμός τα πρώτα χρόνια γινόταν με κεριά, το 1878 με φωτίστηκε με φωταέριο και το 1899 με ρεύμα. Το Θέατρο Απόλλων είναι σήμερα ένα από τα τρία μόνο νεοκλασικά θέατρα που διασώζονται ανά την Ελλάδα.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών ιδρύθηκε το 1908 επί Δημάρχου Δημητρίου Βότση, με αρχικό πυρήνα τη βιβλιοθήκη της Βιοτεχνικής Εταιρείας. 
Στη διάρκεια της μακρόχρονης λειτουργίας της  απέκτησε μια πλούσια συλλογή  σπάνιων και πολύτιμων βιβλίων, προσωπικών αρχείων και εγγράφων τοπικών παραγόντων και λογοτεχνών, πινάκων ζωγραφικής, επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων. Μεγάλο μέρος της συλλογής  της  προέρχεται από τις δωρηθείσες συλλογές σημαντικών προσωπικοτήτων του τόπου των Α. Μιχαλακόπουλου, Δ.Γούναρη, Θ.Βουρλούμη, Δ.Μάξιμου, Π.Κανελλόπουλου  κ.ά., καθώς και με αγορές από ίδια κονδύλια . 
Ο συνολικός αριθμός των βιβλίων ανέρχεται στα 200.000 αντίτυπα και των περιοδικών στους 853 τίτλους όπου  και καλύπτονται εκτενώς όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι και όλες οι  ενότητες  της ελληνικής και παγκόσμιας θεματολογίας με έμφαση στα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά  τοπικού ενδιαφέροντος. Λειτουργούν τρία παραρτήματα και ένα παιδικό τμήμα.
Δημοτικό Μέγαρο: Το  νεοκλασικό κτίριο που από το 1897 στεγάζει το Δημαρχείο της Πάτρας, έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορικής διαδρομής της πόλης.  




                                 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου