Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

«Πες μου από πού είσαι να σου πω τι τρως»


                                                                     Ιταλία -

Ιταλική κουζίνα
Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία είναι μία χώρα της νότιας Ευρώπης .
Αποτελείται από μια χερσόνησο σε σχήμα μπότας και
βρίσκεται ανάμεσα στην Αδριατική θάλασσα, το Ιόνιο και
το Τυρρηνικό πέλαγος .Εκτός από την πεδιάδα του
ποταμού Πάδου είναι χώρα κατεξοχήν ορεινή .Τα
Απέννινα όρη διαμορφώνουν τη ραχοκοκαλιά της
χερσονήσου και φτάνουν μέχρι βόρεια όπου ενώνονται
με τις Άλπεις .Στην Ιταλία ανήκουν και τα νησιά
Σαρδηνία και Σικελία . Ιδιαίτερα γνωστά είναι τα
ηφαίστεια της Βεζούβιος και Αίτνα .
Οι κλιματολογικές συνθήκες διαφέρουν από τόπο σε
τόπο αν και γενιά το κλίμα της είναι ήπιο , εύκρατο. Σαν
μόνη εξαίρεση είναι το κλίμα της κοιλάδας του Πάδου, που είναι ηπειρωτικό
με ψυχρό χειμώνα, πολύ θερμό καλοκαίρι και βροχές σε όλη τη διάρκεια του
χρόνου .
Παράγει γεωργικά προϊόντα παρόμοια με τα ελληνικά , αλλά με ρυθμούς
παραγωγικότητας πολύ ψηλότερους από αυτούς της Ελλάδας. Παράγει κρασί
(είναι η δεύτερη μετά τη Γαλλία χωρά παραγωγή κρασιού ), λάδι ( δεύτερη
μετά την Ισπανία ),εσπεριδοειδή δημητριακά , βαμβάκι, καπνό, ρύζι κ.ά.
Οι Ιταλοί είναι καλοφαγάδες όπως και οι Έλληνες .Και έχουν εξαιρετική
παραδοσιακή κουζίνα.
Στη διατροφή τους ξεχωριστή θέση κατέχουν οι πίτσες και οι μακαρονάδες.
Τα μακαρόνια συνήθως τα φτιάχνουν στο σπίτι , και τα τρώνε με κρέας και
όχι με ψωμί ή με σαλάτες . Ένα μεσημεριανό τραπέζι ξεκινάει με ορεκτικά
προσούτο και καναπεδάκια. Το πρώτο πιάτο περιλαμβάνει μακαρόνια σε
διάφορα χρώματα .Το δεύτερο πιάτο περιλαμβάνει κρέας και σαλάτες.
Αμέσως μετά το φαγητό οι Ιταλοί , τρώνε ένα γλυκό , πίνουν καφέ εσπρέσο
και στο τέλος ένα ποτό για να χωνέψουν
Συνταγή
Μακαρόνια Ογκρατέν
Υλικά
● 1 πακέτο μακαρόνια σέλινο
● 8 φέτες γαλοπούλα καπνιστή
● 6 φέτες μπέικον
● 1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
● Λίγη παρμεζάνα
● 500ml γάλα
● 2 κουταλιές βιτάμ ή φρέσκο βούτυρο
● Λίγο μοσχοκάρυδο
● Λίγο βασιλικό (προαιρετικά), αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια χωρίς να μαλακώσουν πολύ και τα σουρώνουμε .
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μία κουταλιά βούτυρο και μέσα τσιγαρίζουμε τα
αλλαντικά και τα μανιτάρια Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε τα ζεστά μακαρόνια ,
το υπόλοιπο βούτυρο , τα τσιγαρισμένα αλλαντικά και μανιτάρια καθώς και
τα τυριά . Ανακατεύουμε ελαφρά . Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα
το αλάτι το μοσχοκάρυδο , το βασιλικό και το πιπέρι και τα αφήνουμε να
βράσουν για 5 λεπτά . Με αυτό το μείγμα σκεπάζουμε τα μακαρόνια στο
πυρέξ .Από πάνω ρίχνουμε τυρί τριμμένο και φρυγανιά και τα ψήνουμε
στους 230 βαθμούς για ένα τέταρτο της ώρας.
                                                                                             ΝΕΦΕΛΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου